Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Království Bhútán

Království Bhútán – jedna z mála zemí světa, která si zachovává díky své politice a nelehké dostupnosti neopakovatelnou kulturu. Bhútán se po staletí nacházel v naprosté izolaci od okolního světa, nepovšimnut v údolích nejvyššího horského pásma Himálaje, mezi dvěma velikány – Indií a Čínou.

Poprvé se otevřel světu v roce 1974 a zanedlouho poté se stal jednou z turisticky nejexkluzivnějších destinací. K výjimečnosti této země nepřispívá jenom krása památek a přírody, ale i její obtížnější dostupnost kvůli zavedeným kvótám turistů v zájmu zachování tradičního způsobu života.

Dávná minulost Bhútánu je zahalena tajemstvím, protože nesmírně cenné a nenahraditelné doklady se ztratily při požárech a zemětřeseních. V 8. století po Kristu podnikl Guru Padma Sambhava svou legendární cestu z Tibetu do Bhútánu na hřbetu letící tygřice. Meditoval v Tagstangu, tygřím hnízdě v Paro. Guru Rinnchoche je otcem tantristického druhu Buddhismu Mahayana praktikovaného v Bhútánu. Shabdrung Ngwang Namgyal, tibetský láma učení Drukpa přišel do Bhútánu v roce 1616. Zavedl současný duální náboženský systém a světskou vládu.

Za více než 1500 let nepřerušeného a izolovaného vývoje se v této těžce dostupné oblasti vyvinula jedinečná kultura, která je unikátní jak svou architekturou, tak i místními tradicemi. Právě díky způsobu života Bhútánců, jejichž populace čítá necelých 700 000 obyvatel, a vládě, jež vede aktivní politiku ochrany přírody a striktně omezuje příliv turistů, je Bhútán ze 72 % své rozlohy pokryt lesy.

Bhútánu se často přezdívá poslední Šangri-la. Bhútánský král přísně dbá na to, aby množství cizinců nenarušilo tradiční kulturu tibetského buddhismu, která v hlubokých a obtížně dostupných himálajských údolích vzkvétá už po celá staletí. Cestovatelé uvidí, jak pokrok může jít ruku v ruce s tradičními hodnotami, navštíví nedobytné pevnosti, skvostné buddhistické chrámy a nahlédnou do života místních obyvatel. Turisté zde mají možnost vidět turnaje v lukostřelbě a budou se kochat barvitou himálajskou přírodou nenarušenou lidskou činností.

Bhútán je zemí slavností a festivalů "tsechu". Ty nejpěknější se konají  jednou ročně v místních pevnostních klášterech "dzong" na počest Guru Rinpoche. Většina z nich se odehrává na jaře a na podzim. Těch nejzajímavějších se můžete zúčastnit v Paru, Thimphu a Bumthangu. Během oslav jsou "dzongy" bohatě vyzdobeny a lidé slavnostně oblečeni. Slavnostní podívaná trvá většinou 3 - 5 dnů a je provázena buddhistickými obřady, průvody v tradičním oděvu s obětinami, tanci masek, tradiční hudbou a bohatými oslavami.

Bhútánská strava není nijak rozmanitá, odpovídá drsnému charakteru země. Situace je rozdílná ve velkých městech a na venkově. Ve velkých městech naleznete restaurace s čínskou, nepálskou, tibetskou, indickou a kontinentální kuchyní, v dobrých hotelech pak s vynikající mezinárodní kuchyní.
Nejlepší dobou pro cestování jsou měsíce říjen - listopad a březen - květen. Počasí je nejlepší na podzim od poloviny září do konce listopadu, kdy nebe je bez mráčků a můžete tak vidět nejvyšší vrcholky hor. Podzim je ideálním obdobím pro trekking a poznávací cesty. Určitě necestujte v měsících červnu - srpnu, kdy úhrn dešťových srážek v Thimpu je až jeden metr.

Turistické vízum neopravňuje ke vstupu do většiny horských oblastí. V principu platí, že cizinci se mohou pohybovat jen po známých turistických trasách. Mimo tyto trasy existuje množství zajímavých chrámů a klášterů, které stále plní svou původní funkci, takže přístup cizincům sem je povolen pouze na zvláštní povolení. Panenská příroda se skalnatými horami, malebnými údolími, vinoucími se řekami, křišťálově průzračnými jezery a hlubokými lesy dělá z Bhútánu trekingový ráj.

Jeden z nejkrásnějších treků v celém Himaláji zavede poutníky pod sedmitisícovku Čomolhari. Prochází se po staré kupecké stezce spojující Bhútán s Tibetem do srdce velehor – k úpatí překrásné hory. Cesta vede horskými osadami vzdálenými několik dnů pěšího pochodu od civilizace a překonává jedno bezmála pětitisícové sedlo. Na středně náročné trekové akci spojené s poznáváním Bhútánu je přítomen bhútánský průvodce, kuchař a další personál, který se stará o zavazadla a staví tábořiště.

I když je rafting v Bhútánu zatím v plenkách, experti, kteří si zdejší řeky vyzkoušeli, tvrdí, že umožňují jeden z nejlepších raftingů na světě. Poplatky jsou stejné pro běžné turisty i trekaře a funguje zde již několik specializovaných společností nabízejících programy pro sjezd řek ve třídě 3 - 5. Mezi nejlepší patří Mo Chhu ve východním Bhútánu a plavba kaňonem Ema Datse po řece Mangde Chhu v centrálním Bhútánu.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 950 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko